ceturtdiena, 2024. gada 8. augusts

Krāsojamā pasaku grāmata "Jutis Sajūtiņš un viņa draugi". 2024.

 

Grāmata, Jutis un es Nometnē MELLENE Salaspilī 23.08.2024.


Nometnes MELLENE ietvaros, 23.08.2024. Salaspils Mellenēs notika nodarbība "Manas krāsainās emocijas", kuru novadīju balstoties uz pasaku grāmatas par jūtām un sajūtām "Jutis Sajūtiņš un viņa draugi" materiālu. Nodarbības notika divās grupās - Latvijas un Ukrainas bērniem. Nometnes MELLENE vadītāja - Anita Hanzena. Filmā izmantoti Nometnes MELLENE publicitātes foto un video.

Grāmatas atvēršanas svētki 16.08.2024. Rīgā




No grāmatas vāka mūs sveic Zirgs vārdā Cerība.

Kopā ar Cerību. Biedrības ARIMONDI vadītāja Dita Danosa, Dina Zoldnere, Sandra Sabīne un Laila Vītoliņa.

Ievadvārdus teic RCB Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Natalija Hološa.

Māmiņu sarunas.

Autogrāfi lieliem un maziem lasītājiem. Šoreiz - Aleksandram.

Parakstot grāmatu par jūtām un sajūtām - gan prieks, gan mulsums.

Par grāmatas tapšanu stāsta Biedrības ARIMONDI vadītāja Dita Danosa.

Natālijas Hološas un Lailas Vītoliņas foto.


16. augustā, Rīgas svētku 2024 ieskaņā, Rīgas Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā bija iespēja nosvinēt arī Krāsojāmās grāmatas par jūtām un sajūtām "Jutis Sajūtiņš un viņa draugi" atvēršanas svētkus. Grāmatas tapšanas laiks bija gana garš, apstākļi - sarežģīti. Tajā bija gan pandēmija, gan neveiksmes un kavēkļi,  tomēr sadarbībā ar biedrību "Arimondi", saņemot biedrības vadītājas Ditas Danosas spēcīgu atbalstu un AKKA/LAA  Autoru stipendiju ilustrācijām, grāmata šīs vasaras sākumā beidzot uzsāka ceļu pie lasītājiem un mazajiem izkrāsotājiem. 
RCB Bērnu literatūras nodaļā mūs sirsnīgi uzņēma vadītāja Natālija Hološa. Gaišajā, mājīgajā telpā pulcējās grāmatu mīļotāji un māmiņas ar bērniem. Sarunas sākumā uzzinājām, kā tapa grāmata un kas ir Jutis.
Jā, kas tad ir Jutis?
Būsim pazīstami! Jutis nav cilvēks, bet dzīvnieciņš, jo viņa vecāki ir jutoņi. Tēvu sauc Justs, māte ir Justīne. Kad viņi sastapās un iemīlēja viens otru, māte izdēja olu un izšķīlās Jutis. Viņam ir tievs, jutīgs deguntiņš, kurš sasmaržo visas smaržas; lokani pirkstiņi, lai visu aptaustītu; mati, kuri sajūt katru vēja pūtienu; možas actiņas; dzirdīgas ausis un gardēdīga mēlīte. Viņš mīl garšīgi paēst, ir apaļš kā maza bumbiņa, var ripot un vēl viņam ir ritulī saritināta astīte. Jutim patīk draudzēties un klausīties pasakas.
Grāmata domāta vecākiem un bērniem kopīgai lasīšanai un kopīgām sarunām par dažādām dzīves situācijām un to, kā kurš jūtas. Īpaši noderīga tā varētu būt bērniem, kuriem ir grūti atpazīt savas un citu emocijas, arī bērniem ar AST.
Atvēršanas svētkos nolasīju pasakas par kautrību un cerību, bērni izvēlējās izkrāsojamos zīmējumus un krāsoja tos. Kopīgi ar māmiņām ielūkojāmies pieredzes stāstos - pagātnē, idejās kā radīt prieka brīžus ikdienā, un cerību apstarotā nākotnē, kurā mūsu bērni būs pieauguši un laimīgi.
Man vienmēr licies, ka īsti laimīgs cilvēks var izaugt tikai laimīgā ģimenē, kurā bērns ikdienā jūt mātes klātbūtni, sirsnību un mieru, bet tētis rūpējas, lai ģimene justos droša un lolota. Redzot mīļās māmiņas un bērnus, sajutu, ka tieši tā arī ir, un manī iemājoja rimts prieks. Varbūt mēs nevaram izmainīt visu pasauli, bet ja kaut daļa no tās ir tik skaista un dzidra, tās dēļ vien ir vērts dzīvot.
Pateicībā par piedzīvoto prieku,
patiesi Jūsu,
Sandra Sabīne.


Nodrukātās grāmatas svinīgā sagaidīšana "Dardedze Hologrāfija" SIA. 6. jūnijs 2024.



Grāmatas tapšana

Kad auga mana meita, daudz saskāros ar nepieciešamību skaidrot viņai cilvēku attiecībās un sajūtās, jūtās notiekošo. Darīju to sacerot pasakas, kuras sniedza atbildi vai rīcības modeli, parādīja sekas. Meita mudināja pasakas apkopot, rakstīju grāmatu "Kampūrijas stāsti un pasakas". Apzinājos, ka esmu pasaku stāstniece. Jau vēlāk, nāca meitas rosinājums emociju pasakām un galvenā varoņa tēla izstrādei. Meita sāka zīmēt ilustrācijas. Rosināju darbu izvērst un pabeigt. Sadarbojoties ar biedrību ARIMONDI izveidojām spēcīgu mākslinieku komandu, tomēr neguvām atbalstu VKKF projektu konkursā KULTŪRELPA 2020. gadā. Bija plānota ne vien grāmata, bet arī onlaina kanāls ar animāciju, īpašu mūziku, aktiera lasītām pasakām, surdotulkojumu, lai tās būtu saprotamas arī bērniem ar nedzirdību. Atbalstu nedeva. Tas bija liels trieciens. Komanda izjuka. Faktiski apsīkām uz 3 gadiem. Kad biedrības ARIMONDI vadītāja Dita Danosa 2023. gadā rosināja pieteikties Rīgas domes projektu konkursā, meita no līdzdalības atteicās. Uzņēmos arī zīmēt un maketēt, bet Rīgas domes konkursā ideju neatbalstīja. Jāsāk domāt, ka mūsu valstī "tikai politiķu vārdos un pozās" bērni ir prioritāri, bet attiecībā uz bērniem ar īpašām vajadzībām - labāk izlikties, ka tādu nav. 
2024. gadā, pateicoties biedrības ARIMONDI vadītājai Ditai Danosai, grāmata beidzot tika izdota. Piedaloties konkursos bija uzstādījums, ka bērni varēs saņemt grāmatas bez maksas. Diemžēl izdodot pašiem, vairs nav iespējams to par brīvu izdalīt skolām un ģimenēm, kurās aug bērni ar ierobežotām spējām sajust un emociju nepietiekamu izpratni.
Emociju pratība veidojas bērnībā. Liela nozīme ir laikam, kuru ģimene un skolotāji spēj atlicināt konkrētam bērnam. Reizēm arī pašiem vecākiem piertūkst emocionālā pratības. Vēl jo biežāk pietrūkst laika un spēka. Saistībā ar mūsdienu tehnoloģiski atkarīgās sabiedrības un neharmoniskas ģimenes  īpatnībām, daudziem bērniem emociju pratība attīstās nepieteikami. Taču tā ir būtiska, lai bērns spētu sekmīgi iekļauties sabiedrībā. Lai sabiedrība kopumā būtu veiksmīgāka un laimīgāka. 
Grāmatas nopērkamas grāmatnīcās "Globuss" un saziņā ar biedrību ARIMONDI.

Pateicamies mūsu mīļajiem ziedotājiem. Vēršoties biedrībā ziedotāji var saņemt savu grāmatiņu kā dāvanu.
Lūdzu rakstiet : arimondi.arimondi@gmail.com

Videoieskats darba gaitā


Pasakas veidotas vienkārši un īsi, koncentrējoties uz galveno. Zīmējumi ietver daudzas detaļas, kuru atpazīšana, krāsu piemeklēšana un krāsošanas veida izvēle ļauj bērnam attīstīt uzmanību, harmonijas izjūtu un radošumu. Grāmatā ir arī "Vecāku lappuses" un apraksts, kurā paskaidrots kā strādāt ar grāmatu. Pati esmu īpašā bērna māte, un praktiski saskāros ar neskaitāmām problēmām un izglītojošu materiālu trūkumu.

Rakstu pasakas un ilustrēju tās. Ir 19 ilustrācijas un 19 pasakas.


Pasaku lasījuma video








Ilustrācija pasakai "Zirgs vārdā Cerība".




PRIECĪGĀS PĀRSLIŅAS. Interese - Patika - Sajūsma – Prieks - Rotaļīgums.

Lapsiņas Rudīte un Mudīte dzīvoja lielā egļu mežā. Rudīte bija rudāka par Mudīti, bet Mudīte mudīgāka par Rudīti. Pavasarī un vasarā mežā bija priecīgi. Vēlu rudenī mežs satumsa, sadrūma un sīvi oda pēc trūdiem. Egles pleta asus, negantus zarus un vētrainās naktīs draudīgi vēzēja tos kā pātagas. Rudīte un Mudīte skuma un ilgojās pēc pavasara. Naktīs piesala, dienās baisi auroja ziemeļu vējš, bet tieši tad augstu debesīs, savās mākoņu gultiņās pamodās māsiņas sniegpārsliņas. Viņu baltie ledus mežģīņu tērpi vizuļoja.

- Palūk, - viņas priecājās, - mēs esam tik skaistas kā zvaigznes!

- Mēs esam kā salūts, - citas piebalsoja. - Vēja nestas, mēs varam lidot kā īstas raķetes!

- Un uzziedēt sniega pļavās kā puķes! - pievienojās pārējās.

- Un virpuļot gaisā! – viņas ielīksmojās aizvien vairāk. Viņas skubinājās, griezās, dejoja un cita caur citu sauca, - Sniegam! Sniegam!

Viņu sajūsmai pievienojās Vējš un lejup uz zemi, virpuļojot un vizot, traucās neskaitāmi priekpilnu sniegpārsliņu pulki. Viņas dejoja, valsēja, leca polku un griezās apļos, līdz nogura un nometās uz kokiem atpūsties, bet dejai aizvien pievienojās jaunas un jaunas dejotājas. Sniegs pārklāja drūmo mežu un tas kļuva līksms. Egles priecājās par balto rotu, sniedza viena otrai zaru rokas un līksmoja.  Lapsiņas Rudīte un Mudīte izbāza degunus no alas un pārsteigtas iegavilējās.

- Sniegs! – iesmējās Rudīte.

- Pirmais sniegs! – jūsmoja Mudīte.

Un lapsiņas izskrēja meža pļaviņā dancot. Viņas lēca, smējās, plaukšķināja, dziedāja, vārtījās un kūleņoja, kamēr nogura. Tad viņas ilgi un laimīgi skatījās sniegpārsliņu virpuļos.

- Mūsu tumšais mežs ir pārvērties baltā pasakā, - jūsmoja Mudīte.

- Iedomājies tik, un to paveica mazītiņas sniegpārsliņas, kuru ir … neiedomājami daudz! - apbrīnā čukstēja Rudīte.

- Jā, bezgala pasakains skaistums, - piekrita Mudīte, kurai sajūsmā aizrāvās elpa un gavilēs strauji sitās sirds.


Grāmata tapusi sadarbībā ar biedrību "Arimondi", kura tur rūpi par to, lai darbs sasniegtu m mērķa auditoriju - īpašos bērnus. Par grāmatas iegādi, lūdzu, sazināties ar biedrību "Arimondi".

e-pasts: arimondi.arimondi@gmail.com



Par biedrību "Arimondi":

https://arimondi.com/

https://arimondi.weebly.com/

https://arimondi.weebly.com/par-mumsabout.html

https://www.facebook.com/ArimondiLV/

Krāsojamā pasaku grāmatas  "Jutis Sajutiņš un viņa draugi" ilustrāciju tapšanu atbalstīja  ar AKKA/ LAA Autoru stipendija. .https://www.akka-laa.lv/lv

Pateicamies visiem individuālajiem ziedotājiem. Biedrībā "Arimondi'' Jūs gaida Jūsu grāmatas eksemplārs. Lūdzu sazināties ar biedrību par iespēju saņemt grāmatu.