otrdiena, 2014. gada 4. marts

Maskas / Masque.

Masku spēles. Aizklājot ikdienā atklāto, atklājas ikdienā aizklātais.

Iesākumā teikšu, ka par masku uzskatu sejas aizsegu, kurš nosedz seju, atklātas atstājot tikai acis, atveres degunā un, ja nepieciešams, muti. Tātad maskas nosacījums ir sejas aizklāšana. Masku darināšanai pievērsos pēc Latvijas Mākslas akadēmija absolvēšanas 2001. gadā, kad LMA atjaunojās karnevālu tradīcija. Tā tapušas gandrīz 20 venēciešu tipa maskas. Šis masku tips, apvieno atsvešinātu, nepieejamu cēlumu, noteiktu skaistuma ideālu un klusēšanu. Šo masku lūpas ir slēgtas.

 Lai izveidotu šādu masku, nepieciešams veidot matrici no māla, plastikas vai ģipša. Uz matrices klāj papīra un līmes kārtas, krāsojumu, izvēlas rotājumu, darina matus. Šuj vai piemeklē tērpu un aksesuārus.

Bet sākotnēji, protams, ir nojauta par veidojamo tēlu, un tajā nav nejaušību.

Izvēlēto tēlu atpazīstu un veidoju tā seju, saprotot, ka vēlos būt šajā tēlā, jo esmu apzinājusies sevī šī tēla īpašības.  Maskošanās laikā tās tiek izdzīvotas, izspēlētas un noliktas malā. Vien retu reizi notiek atgriešanās pie jau izdzīvotās maskas. Tas var nozīmēt to, ka īpašības aizvien ir aktuālas un traucē virzīties tālāk.

2010. gadā Lielvārdē izveidoju Tautas tradīciju kopu „Austras Koks” un sāku apgūt tautas tradīciju. Tā ietvēra arī maskas. Tradīciju masku arhetipiskais vēstījums ir spilgti izteikts un var tikt risināts ar balagāniski skaļu uzvešanos un humoru. Šo masku neatņemama daļa ir runāšana, dziedāšana, spēle. Šo masku mutēm būtu jābūt atvērtām, tomēr gadās arī, ka tā nav, kas varētu nozīmēt tēla introvertumu – izvairīšanos no skaļām aktivitātēm.

Tradicionālo masku gājienu ietvaros, masku festivālam un performancēm ir veidotas un izspēlētas gandrīz visas galvenās tradīciju maskas.

Manā pieredzē ir lekciju par maskošanās tēmu prezentēšana, kuras noslēdzu dodot cilvēkiem iespēju izvēlēties masku un iejusties tēlos, dejot ar tām. Reizēm tā bija patiesi pārsteidzoša pieredze gan maskotājam, gan vērotājam.

2013. gadā radīju savu versiju un zīmējumus par tradicionālo masku gājienu kā zodiaku, kurā katrai zīmei atbilst tradīciju masku tēls. Ieskats versijā – intervija tika publicēta žurnāla „Praktiskā astroloģija” Nr. 15. 2015. Bija iecere izveidot, kalendāru, bet tas aizvien nav noticis.

2020. gadā sadarbībā ar lielisko fotomākslinieci Anitu Saku, un Lielvārdes Attīstības fonda atbalstu radījām masku tēlu fotogrāfijas izstādei „MEJA – Maska, Dzeja, Deja” Lielvārdes KN.

2021/22 gada ziemā, COVID ēnā, notika izstādes vitrīnās KN „Rīgava” Salaspilī un Lielvārdes KN. Aktīvi pievērsos masku video performancēm. Aizsāku mitoloģisko masku ciklu.

2023. gadā tapa „Gaismas Pūķis” – pūķa maska ar 10 m garu asti, kurš bija starojošs objekts „Spoku Nakts Takas ģimenēm”, Nometnes „Mellene” organizētajā pasākumā Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī.

Maska ir ne tikai statisks objekts. Maska ir garīgs process, materializācija, kustība, pārtapšana, transformācija un atgriešanās pie sevis – jau cita. 


Vides objekts - maska "Gaismas Pūķis" 2023. 



Venēcijas stils.
Venetian style. 

Mask "The Doll". 2012.




Antīkā mitoloģija.
Ancient mythology.

Izīda
Isis.2014.




Foto: Inese Grizāne.




Maska "Dieviete Māra".
Mask "Latvian Goddess Mara". 2021.






Latviešu mitologiskais gaismas un pavasara dievs Ūsiņš. 




Latviešu mitoloģiskā maska Budēļu Tēvs.2020.




Latviešu mitoloģiskā maska Mārtiņš. 2022.



Tradicionālās maskas.
Traditional masks.
Tradīciju maskas "Čigāni". 2019 - 2023.



Maska "Vista" 2020.



Maska "Velns" 2018.



Maskas "Mārtiņa bērni". 2019.


Maska "Čigāniete" 2018.



Maska "Vilks" 2018.


Maska "Kaza" 2017.


Maska "Lācis" 2018.


Maska "Zirgs" 2020.


Tradicionālā maska "Nāve". 2014.


Nāvīte ir latviešu tradicionālo masku gājienu tēls Ziemassvētkos. Maskas iezīme - ģindeņa seja un balts auts. Piederumi -  sirpis vai izkapte.  Maskas nolūks ir dejot ar katru rituālās Naves dejas laikā. Rituālā uzdevums - izvairīties no nāves līdz nākamajiem Ziemas Saulgriežiem.




Sejas maska ( papīrs, marle, ciete, krāsojums) 2014. Izkapts ( papīrs, koks, krāsojums)2013.Maska lietota masku gājienā un rituālā 2014. Lielvārdē; Lāčplēša dienai veltītajā koncertuzvedumā 11.11. 2015. Piņķos.



Dvīņu maskas.
Twin masks.

"Baltie un Pūkainie"
" The White and fluffy"







Maskas "Oriona Princis un Princese"
Masks "Prince and Princess of Orion". 2017.





Maskas  "Dieviņš un Saules Meita".
Masks "God and the Daughter of the Sun "2018.