ceturtdiena, 2021. gada 15. jūlijs

Mākslinieču apvienība "4 Elementi". /Fellowship of Artists "4 Elements", Latvia. Since 2001.




„4Elementi” radās 2001. kā Mākslas akadēmijas grafiķu kursa beidzēju trio. Apvienības kodols ir Daina Eglīte - Zeme , Evita Skrebinska - Gaiss , Gunta Terēzija – Uguns un Sandra Sabīne Jaundaldere - Ūdens. Regulāri piedalāmies plenēros un gatavojam izstādes, esam atvērtas sadarbībai. Apvienības izstādēs ir piedalījušās arī Jana Mikoss, Ida Gožikova, Līga Daugule un SantaGora. Lai arī mākslinieciskie rokraksti un dzīves pieredzes mums ir dažādas, jaunradē risinātās tēmas ir izteikti sievišķīgas un dziļi personīgas. Par katras izstādes tēmu mēdzam vienoties  kopīgi,  ļaujam mākslai dziedināt „rētas” un ielīksmot jaunam iedvesmas cēlienam. Izstādes ir mūsu svētki un dāvana visām sievietēm un vīriešiem, kuri mīl un saprot sievietes.

"4Elements" was formed in 2001 as a trio of graduates of the graphics course of the Academy of Arts. The core of the association is Daina Eglīte - Earth, Evita Skrebinska - Air, Gunta Terēzija - Fire and Sandra Sabīne Jaundaldere - Water. We regularly participate in plein airs, prepare exhibitions and open for cooperation. Jana Mikoss, Ida Gozhikova, Līga Daugule and SantaGora have also participated in the association's exhibitions. Although artistic manuscripts and life experiences are different for us, the themes addressed in the creativity are distinctly feminine and deeply personal. We tend to agree on the theme of each exhibition together, allow art to heal "scars" and inspire a new source of inspiration. Exhibitions are our holiday and a gift to all women and men who love and understand women.

Līdz šim notikušās  apvienības „4Elementi” izstādes”/ Exhibitions

 2002."Karaliene dejo" , Mencendorfa nams, Rīga.

 2005."Dvēseļu gadalaiki", J. Rozentāla un R. Blaumaņa muzejs, Rīga

 2009."Gada kārtu lapas",  Lielvārdes Kultūras nams.

 2009. Rēzeknes Kultūras un vēstures muzejs. 

2010."4Elementi"  J.Rozentāla un R. Blaumaņa muzejs, Rīga. 

2010. Rēzeknes Kultūras un vēstures muzejs.

2011. Latvijas Valsts arhīvs.

2012. Rēzeknes Centrālā bibliotēka.

2014. "Debespuses", Rēzeknes KVM

 2018. „Mīlestības krāsas”, J. Rozentāla un R. Blaumaņa muzejs, Rīga.

 2019. Krustpils KN.

2021. "Sieviešu lietas", Mencendorfa nams, Rīga.

 

Šā gada situācija neļauj mums svinēt svētkus plaši un klātienē satikt visus mūsu mīļos, draugus un atbalstītājus. Toties izstāde ir izveidojusies intīma un personīga kā noslēpums, kuru var uzticēt tikai pašam tuvākajam. No sirds pateicamies, ka atnāci. Nākamo izstādi gatavosim un gaidīsim ar dedzīgu cerību nosvinēt kopā.

 

Gunta Terēzija

 Gunta sevi raksturo kā zīmētāju un grafiķi, ir strādājusi par datorgrafiķi un maketētāju. Šobrīd – muzeja krājuma glabātāja. Guntas darbiem raksturīgs sievišķīga smalkuma un spēka apvienojums.

Izstādei īpaši zīmēju 3 darbus. To tēmas ir sieviete – mīļākā, sieviete – ragana un sieviete – māte. Pirmajiem diviem kā iedvesmas avots noderēja to vīriešu stāsti, kuri atklāja savu pieredzi iepazīšanās sludinājumos meklējot sievietes. Trešo – mātes tēmu esmu iepazinusi caur sevi.

e-pasts: gunta_terezija@inbox.lv


Daina Eglīte ( 1970)

Māksliniece, grafiķe un gleznotāja, strādā kā mākslas pedagoģe. Darbojas dažādās tehnikās, izmantojot dažādus materiālus, vienmēr cenšas izmēģināt, ko jaunu. Izglītību ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijā Grafikas nodaļā (Maģistrs 1999.-2001.g.) Kopš 1996.gada piedalās gan vietējās nozīmes, gan starptautiskās grupu izstādēs. Bijušas 10 personālizstādes, piedalījusies vairākos starptautiskos plenēros un izstādēs.

Izstādes tēma – sieviete, sievišķīgais un viss kas asociējās ar sievieti. Savos darbos attēloju sajūtas, domas, sievietes tēla redzējumu. Māksla man ir kā tilts starp racionālo un emocionālo.  Šajā izstādē parādu savu pasaules skatījumu “caur puķēm”, šajā gadījumā caur ziediem kā sievietes simbolu. Gan sievietes, gan ziedi man asociējas ar daili. Droši vien tāpēc sievietēm  dāvā ziedus. Šis skaistums var būt gan iedvesmojošs, gan reibinošs vai maldinošs, bet, kā jau viss šajā pasaulē, tas ir laicīgs – pārejošs. Arī ziedi novīst un plaukst jauni. Katrai sievietei ir savs skaistums, tāpat kā ziediem. Tās var mosties agri pavasarī kā zilās vizbulītes, ziedēt vasaras karstumā kā smaržīgās lilijas vai uzplaukt rudenī kā mārtiņrozes, turoties pretī rudens salnām. Katrai no tām ir savs skaistums un savs laiks priecēt acis un dvēseli. Arī sievietei dažādos laikos nākas izspēlēt dažādas lomas - būt gan par plaukstošu, mazu ābeļziedu, gan košu peoniju, reibinošu liliju vai māti ābeli.

Vairāk:  http://artworkdainaeglite.blogspot.com/,  https://www.facebook.com/de.studija

 

Evita Skrebinska (1975)

Esmu profesionāla māksliniece, LMA absolvējusi Grafikas (2002) un Glezniecības restaurācijas (2020) nodaļas. Līdz šim esmu strādājusi dažādos darbos, bet vienmēr esmu vēlējusies un centusies palikt māksliniece. Gleznoju to, ko redzu un sajūtu. Priecājos atkal izstādīties mākslinieču apvienības „4ELEMENTI’’ sastāvā.

Glezniecība mani rosina nesteidzīgi un mierīgi vērot dabu, apkārtni, sevi tajā un klātesošās lietas, ļauj sakārtot domas un caur krāsām saprast savas sajūtas. Dzīvoju laukos un mans skatiens pievēršas ainavai, kas paveras no pagalma, izravētai puķu dobei, kleitai, ko uzšuvu meitai, svētku kurpēm, kuras plānoju vilkt, reizēm netīriem , izlietnē sakrātiem traukiem vai zāļu kastītei uz nakstsskapīša.

Risinu eksistenciālas lietas. Zīmējot domāju par ģimeni un par attiecībām jeb pavedieniem, kas saista tuvus cilvēkus, radiniekus, paaudzes, par lomām, ko katrs izvēlas spēlēt. Varbūt tās iedala liktenis … Par laimi, un par nelaimi.

Māksla dzīvē ir tik pat nepieciešama kā anestēzija operācijas laikā.

Vairāk gleznu:  www.instagram.com/skrebinska.art/  , www.evitaskrebinskaart.blogspot.com

 

SantaGora ( 1987)

 Svētais kalns, mežs. Latvijā savulaik plaši pazīstamā ornitologa Kārļa Griguļa mazmazmazmeita. Putnu māksliniece.

 Mani darbi top sadarbību procesā... Sadarbības ir savstarpēji bagātinošs process. Tieši tādēļ tie nav atraujami no stāsta, kas tos pavada... 2D darbi ir skatāmi kopā ar dzeju. Sajūti to stāstu, kas ir dzejas un darba fonā. Un esmu atvērta jaunām sadarbībām un idejām. Man patīk radīt kopā, jo radu priekš pasaules, Vienotības un Gaismas... kas atrodas pāri visām dzīves problēmām.

https://www.facebook.com/santagora.lavander

 

Sandra Sabīne Jaundaldere (1966)

  Esmu māksliniece, literāte, dejotāja un aizvien mācos. Mans darbs ir Mākslas studijā „Vēja Puķe”. Bijušas 20 personālizstādes. Zīmējumi un gleznas atrodas Itālijā, Lietuvā, Latvijā, Tenerifē, Kanādā, Vācijā, Francijā, Kiprā, Portugālē. Vizuālajā jaunradē izmantoju zīmējumu, glezniecību, keramiku, performanci, grafiku, datorgrafiku, masku darināšanu. Mani radošie darbi balstās uz mītisko pasaules ainu un dabu. Tie var būt kā no cita laikmeta, ārpus laikmetiem vai laikmetīgi - performancēs.

 Izstādē iekļāvu daļu no 2 cikliem, kuri tapuši 2021. Cikla „Sievietes dienasgrāmata” ietver sāpes, ironiju, naivumu, noliegumu, dusmas, vilšanos un ilūziju sabrukumu. Cikls „Balādes” ir gleznots uz grezna rokas lējuma papīra, lūkojoties uz īstiem ziediem, un ir kā pretmets dienasgrāmatas lakonismam. Abus ciklus vieno putniņš -  spēja pārlidot robežas, pacelties virs sārņiem un būt  patiesai.

The exhibition includes part of 2 cycles made in 2021. The cycle "Women's Diary" includes pain, irony, naivety, denial, anger, frustration and the collapse of illusions. The cycle "Ballads" is painted on luxurious hand-cast paper, looking at real flowers, and is as opposed to the laconicism of the diary. Both cycles are united by a bird - the ability to fly over boundaries, rise above the slag and be true.

Vairāk :  www.sandrasabineart.blogspot.com , www.sandrasabinelitera.blogspot.com https://www.facebook.com/sandrasabineart  un performances  kanālā Youtube.