otrdiena, 2023. gada 11. aprīlis

Personālizstāde "Sievietes dienasgrāmata". Jaunjelgavas bibliotēka. 11.04.- 31.05.2023.

 



Māksliniece, literāte, dizainere. Sandra Sabīne.

Vecāku dotais vārds ir Sandra. Sabīne ir pseidonīms, kuru pievienoju uzsākot darbu vizuālajā mākslā un literatūrā.

Esmu dzimusi 1966. gadā, Rīgā. Mācījos 64. vidusskolā, kura tolaik bija ar teātra novirzienu. 1986. gadā absolvēju Lietišķās Mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu un 2001. gadā Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedrā ieguvu maģistra grādu. Abām mākslas skolām pa vidu bija 10 gadi, kurus pilnībā veltīju ģimenei un skolotājas darbam, tomēr aicinājums bija pārāk spēcīgs. Nevaru nedz ieteikt, nedz teikt, ka tas ir viegls ceļš. Drīzāk - liktenis, un tikai tiem, kuri citādi nevar.

Pērn tiku uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā, un šogad Dramaturgu asociācijā. Darbojos kā brīvmāksliniece, ilustratore,  mākslas studijas „Vēja Puķe” vadītāja, veidoju dizainu grāmatām, apģērbiem, aksesuāriem, interjeram, darinu maskas, filmēju un montēju video performances.  Esmu ilustrējusi apmēram 80 grāmatas - pamatā mācību literatūru un materiālus. Mākslas darbi atrodas kolekcijās  Spānijā, Vācijā, Itālijā, Lietuvā, Portugālē, Kiprā, Francijā, UK, Kanādā  un Latvijā.

Rakstnieku Savienības „Literārajā akadēmijā” apguvu prozu, dzeju un drāmu.

Publicētas trīs grāmatas  - „Kampūrijas stāsti un pasakas”(Zvaigzne ABC, 2010);

Poēma „Desmit dziesmas par Balto Bruņinieku” ( Lielvārdes Novada dome, 2013);

Dzejas videogrāmata „Mēness Lāsēs”  ( YouTube, 2023).

Notikuši lasījumi, uzvesti koncertiestudējumi un lugas amatieru kolektīviem, sadarbībā ar komponistiem ir tapušas dziesmas.

Līdz pandēmijai daudz dejoju un mazliet muzicēju. Nu vairs tikai retu reizi.

Izstāde „Sievietes dienasgrāmata” , 27. personālizstāde.

Jūsu uzmanībai piedāvāju  zīmējumus, kuri tapuši kopš 2009. gada - periodā, kad Lielvārdē dibināju Zinību biedrību „Gaismas Dārzs” (2009 -2015) un Tautas tradīciju kopu „Austras Koks” , organizēju lekcijas, piedalījos  neskaitāmos mākslas plenēros un lasījumos, vadīju radošās nodarbības. 

Šis dzīves posms izvērtās vairākus gadus ilgos klejojumos, meklējumos un pārbaudījumos. Cerams, ka tas būs noslēdzies, bet nu aizsākušies Laikmeta grieži, kuri neapturami maina daudzas dzīves un pasaules kārtību.

 “Dienasgrāmatas” zīmējumi un dzejoļi atspoguļo sajūtas, kuras tīri sievišķīgā veidā izdzīvo katra sieviete - cerību, mīlestību, novēršanos, ticību, vilšanos  un vēl ... Domājams, ka atpazīsiet visas.

Dienasgrāmatas parasti ir slēpjamas, bet šajā gadījumā arī vīrietim ir iespējams palūkoties ar “sievietes skatienu” , lai labāk izprastu savu mīļoto, meitu un māti. Dienasgrāmata aizvien rieš jaunas lapas.

Lai jūsu dienas un dienasgrāmatu lapas ir prieku, smieklu un saules pilnas. Paldies par viesošanos manās.

Uz tikšanos gaišos laikos.

Sabīne.

2023. gada pavasarī.


Izstāde atradusi mājvietu brīnišķīgā, zaļojošā un starojošā Gaismas pilī - Jaunjelgavas pilsētas bibliotēkā, vidusskolas paspārnē. Bibliotēka ir dzīvespriecīgā pavasara rotā, putnu dziesmu pieskandināta un mājīga. Izstādēm veltīta ekspozīciju telpa un papildus vieta - foajē.  Bibliotēkai ir lieliska vadītāja Aina Strazdiņa un zinošas darbinieces, kuras palīdz un iedvesmo "zinību ceļā". Bija liels gods un prieks Zaļajā ceturtdienā klusi atklāt zīmējumu un akvareļu izstādi "Sievietes dienasgrāmata". Eksponēti 18 darbi, kuri tapuši laika posmā no 2009 - 2023. gadam. Paldies! Uz iespējamu tikšanos. 



Ar Jaunjelgavas pilsētas bibliotēkas vadītāju Ainu Strazdiņu un Zaļās ceturtdienas narcisēm. 06.04.2023.






Video ieskats izstādē.